VERTROUWENSPERSOON ZTV

04 maart 2024


Iedereen die sport moet dit in een leuke en veilige omgeving kunnen doen. Als ZTV vinden we het vanzelfsprekend dat we er alles aan doen om zaken als pesten, discrimineren en (seksueel) grensoverschrijdend gedrag  te voorkomen. We hebben op dit moment geen signalen dat het bij ons aan de orde zou zijn, maar bij andere sportverenigingen is dit wel voorgevallen.  

De praktijk wijst uit dat het niet altijd makkelijk is om het ongepaste gedrag op dat moment zelf aan te pakken en ook dat melden bij het bestuur vaak een te grote stap is. Daarom hebben we besloten om een vertrouwenspersoon aan te stellen, iemand met wie je vertrouwelijk kunt praten wanneer je als lid, ouder, vrijwilliger of gast van onze vereniging last hebt gehad van ongewenst gedrag.

Wij hebben Anja Dumoulin gevraagd om deze rol op zich te nemen, wat zij wil doen. Als vertrouwenspersoon heeft zij de volgende taken:

  • Luisteren naar de klacht of het probleem
  • Samen met de melder bepalen wat de te nemen stappen zijn
  • Eventueel actief bemiddelen bij het zoeken naar een oplossing
  • Eventueel doorverwijzen

De vertrouwenspersoon behandelt alle zaken vertrouwelijk. Alleen met toestemming van degene die de klacht of het probleem gemeld heeft kunnen anderen worden geïnformeerd of betrokken. Wel bespreekt de vertrouwenspersoon jaarlijks met het bestuur of er sprake is geweest van meldingen en welke mogelijkheden voor verbetering zij ziet.

Anja is al ruim 30 jaar psycholoog/ psychotherapeut, werkt met kinderen, jongeren en hun ouders. Vanuit dat vak is ze gewend om een luisterend oor te bieden, zaken in perspectief te plaatsen en om te gaan met geheimhouding en vertrouwelijkheid. Zij is bereikbaar via [email protected] of via 0628756231.  

Nieuwscategorieën